Menu

Zasady korzystania z blogu i Polityka Prywatności Fundacji Ruszaj w Drogę!

Twoje dane osobowe takie jak imię, nazwisko czy e-mail są ważną częścią Ciebie, jako obywatela Polski, Europy i świata. Prawa do Twoich danych osobowych są chronione nie tylko przez prawo polskie, ale i unijne. Na pewno spotkałeś się z pojęciem RODO (Rozporządzenie PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Jako Fundacja Ruszaj w Drogę! jesteśmy zgodni z RODO nie tylko dlatego, że to prawo obowiązujące w Polsce i Unii. Ale dlatego, że zależy nam na dobrych relacjach z Tobą i nigdy nie wystawilibyśmy na szwank Twoich praw. Dlatego wdrożyliśmy wewnętrzne procedury ochrony Twoich danych, podpisaliśmy stosowne umowy i w pełni respektujemy obowiązki z RODO. Twoje dane osobowe przetwarzamy tylko i wyłącznie za Twoją wiedzą i zgodą, lub na podstawie przepisów prawa. Przeczytaj poniższe informacje i dowiedz się wszystkiego, co dotyczy przetwarzania przez Fundację Twoich danych osobowych. Poznaj swoje prawa. Jeśli będziesz miał pytania, napisz do nas przez Formularz Kontaktowy.


KTO JEST ADMINISTRATOREM MOICH DANYCH?

Twoje dane osobowe przetwarza Fundacja Ruszaj w Drogę! z siedzibą w Pępowie, 83-330 Pępowo, ul. Zielone Wzgórze 25. Fundacja jest zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Gdańsk-Północ w Gdańsku, pod numerem KRS: 0000 618 990, REGON: 3644 92 633; NIP: 589-202-45-08. W imieniu Fundacji występuje Maciej Marczewski – Prezes Fundacji. Fundacja za statutowy cel i swoją misję przyjęła promocję polskiej turystyki i krajoznawstwa. W ramach tej misji prowadzi blog Ruszaj w Drogę!, utrzymuje Bazę darmowych e-przewodników oraz spotyka się ze swoimi sympatykami na podróżniczych prezentacjach o Polsce. Jeśli jesteś ciekawy co jeszcze w Fundacji robimy, zajrzyj na naszą internetową stronę, a je chcesz do nas napisać, zrób to przez Formularz Kontaktowy.

JAKIE DANE PRZETWARZACIE?

Twoje dane osobowe zbieramy wyłącznie po to, aby móc dzielić się z Tobą sprawdzonymi pomysłami na wycieczki po Polsce. Chcemy zarażać Cię pasją do podróżowania i zwiedzania Polski i do odkrywania miejsc, w których sami byliśmy. Żebyśmy mogli to robić, wystarczy, że podasz nam swoje imię oraz adres e-mail lub numer telefonu, na których chcesz otrzymywać informacje o pomysłach na wycieczki po Polsce, które przesyłamy Ci w formie przewodnika, kursu, newslettera albo informacji o spotkaniu lub wydarzeniu (na przykład audycji w radio lub TV). Zapewniamy, że cokolwiek od nas dostaniesz, będzie to zawsze wartościowa informacja dla Ciebie, realizująca statutową misję naszej Fundacji, czyli promocję polskiej turystyki i dbanie o jej pozytywny rozwój. Będziemy się ogromnie cieszyć, jeśli spodobają Ci się nasze pomysły i będziesz chciał się z nimi podzielić ze swoją rodziną lub znajomymi, na przykład przesyłając im linka do naszego bloga lub udostępniając nasze treści w kanałach social media np. na Facebook lub Instagram.

CZY MUSZĘ PODAWAĆ WAM MOJE DANE?

Wszystkie przewodniki i artykuły na blogu są dla Ciebie darmowe – możesz je czytać, drukować, linkować i korzystać z nich do woli – i do tego nie potrzebujemy Twoich danych. Jednak naszych ulubionych czytelników chcemy dodatkowo motywować do odkrywania Polski, dlatego jeśli tylko będziesz chciał, będziemy informować Cię o nowych przewodnikach na blogu i od czasu do czasu przesyłać Ci dodatkowe treści, porady i informacje.

Twoje dane Fundacja przetwarza tylko wtedy, gdy dobrowolnie zapiszesz się na newsletter, chcąc otrzymywać od nas sprawdzone pomysły na wycieczki po Polsce, porady i informacje o naszych spotkaniach i wydarzeniach, na których promujemy polską turystykę. Dane te podałeś nam dobrowolnie i w każdej chwili możesz się z tego wycofać. Musisz jednak wiedzieć, że cofnięcie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych oznacza, że nie będziemy mogli już więcej wysyłać Ci powiadomień o nowych przewodnikach, które ukazały się na blogu, ani żadnych innych informacji. Mamy nadzieję, że zostaniesz z nami na dłużej i nie będziesz chciał usunąć swoich danych z bazy Fundacji :)

W JAKIM CELU PRZETWARZACIE MOJE DANE?

Twoje dane przetwarzamy wyłącznie po to, aby dzielić się z Tobą wspaniałymi i sprawdzonymi pomysłami na zwiedzanie Polski. Będziemy to robić wyłącznie wysyłając do Ciebie wartościowe przewodniki, informacje, artykuły oraz inne treści, których celem jest dostarczenie Ci inspiracji co zwiedzić w Polsce, dokąd pojechać na wakacje, gdzie zabrać rodzinę na wymarzony urlop. Będziemy Cię także informować o ciekawych wydarzeniach z życia polskiej turystyki, a także o spotkaniach i wydarzeniach z naszym udziałem, na których także będziemy dzielić się pomysłami na zwiedzanie Polski. Informacje od nas będziesz dostawał na maila lub telefon – w zależności od tego, czy podasz nam adres e-mail, czy numer telefonu, czy jedno i drugie. Wszystko co robi nasza Fundacja ma nadrzędny cel – promowanie polskiej turystyki.

NA JAKIEJ PODSTAWIE PRAWNEJ PRZETWARZACIE MOJE DANE?

Twoje dane osobowe przetwarzamy na podstawie jednego z paragrafów określonych przez Rozporządzenie RODO i może to być:

1) Twoja zgoda – na tej podstawie przesyłamy Ci darmowe pomysły na wycieczki po Polsce w postaci przewodników, newslettera, kursu turystycznego, informacji o spotkaniach i wydarzeniach z naszym udziałem lub innych informacji, dzięki którym łatwiej zaplanujesz swój urlop, wakacje czy wypoczynek w Polsce.
2) Prawnie uzasadniony interes Fundacji – na tej podstawie informujemy Cię o usługach i produktach, które Fundacja Ruszaj w Drogę! dostarcza w ramach swojej działalności odpłatnej. Działalność odpłatna Fundacji, która polega na dostarczaniu produktów i usług (w tym szkoleń i przewodników), to podstawowy warunek tego, aby Fundacja mogła się utrzymać, i dalej realizować swoją misję, czyli promować polską turystykę dostarczając turystom sprawdzonych pomysłów na zwiedzanie Polski, a branży turystycznej wartościowych i sprawdzonych rozwiązań zmierzających do poprawy jakości obsługi turysty w Polsce. Dlatego realizując ten prawny cel Fundacji, będziemy od czasu do czasu informować Cię, przesyłając wiadomość na podany adres e-mail lub numer telefonu, o odpłatnych produktach lub usługach, które będą dla Ciebie przydatną pomocą w planowaniu wycieczek i zwiedzaniu Polski.

JAK DŁUGO BĘDZIECIE PRZETWARZAĆ MOJE DANE?

1. Twoje dane osobowe przetwarzane na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody będziemy przetwarzać tak długo, jak długo działać będzie Fundacja Ruszaj w Drogę!, chyba że wcześniej wycofasz swoją zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych w celach, o których pisaliśmy powyżej.
2. Jeśli przetwarzamy Twoje dane osobowe na podstawie prawnie usprawiedliwionego celu Fundacji, wówczas będziemy je przetwarzać tak długo, jak długo istniał będzie taki interes prawny, chyba że wniesiesz sprzeciw dotyczący dalszego przetwarzania Twoich danych osobowych – wtedy dane przetwarzać będziemy do chwili wniesienia sprzeciwu.
3. Dane osobowe przetwarzane przez Fundację na podstawie realizacji umowy lub działań niezbędnych przed zawarciem umowy, będziemy przetwarzać do czasu zakończenia umowy lub upływu czasu, w którym strony mogą wnosić względem siebie roszczenia w związku z tą umową.

KOMU UDOSTĘPNIACIE DANE OSOBOWE?

Nie udostępniamy Twoich danych osobowych innym podmiotom. Fundacja może to zrobić, ale tylko wtedy, gdy wyrazisz na to jednoznaczną zgodę i wówczas o takim udostępnieniu na podstawie Twojej zgody zostaniesz niezwłocznie poinformowany. Żeby wysyłać do Ciebie maile, Fundacja korzysta z rozwiązań firmy GetResponse Sp. z o.o., a żeby wysyłać do Ciebie SMSy, Fundacja korzysta z rozwiązań firmy Blue Media S.A. W tym celu Fundacja powierzyła przetwarzanie Twoich danych osobowych tym firmom, na podstawie zawartych z nimi umów. Fundacja nie przekazuje Twoich danych osobowych do państw trzecich.

CZY MNIE PROFILUJECIE?

Fundacja Cię nie profiluje, czyli nie przetwarza w sposób zautomatyzowany Twoich danych osobowych do oceny niektórych czynników Twojej osoby, w szczególności do analizy Twojej osoby, osobistych preferencji, zainteresowań, zachowania czy lokalizacji. Jedyne, do czego używamy Twoich danych osobowych, to wysyłanie do Ciebie mailu lub wiadomości SMS m.in. z nowymi przewodnikami, pomysłami i informacjami, gdzie i kiedy możemy się spotkać na prezentacjach podróżniczych.

JAKIE MAM UPRAWNIENIA DOTYCZĄCE MOICH DANYCH?

1. Masz prawo do uzyskania od Fundacji potwierdzenia, czy Fundacja przetwarza Twoje dane osobowe.

2. Masz prawo do uzyskania od Fundacji informacji o celach przetwarzania Twoich danych osobowych, o kategoriach danych, które przetwarzamy, o odbiorcach lub kategoriach odbiorców, którym Fundacja ujawnia Twoje dane osobowe (w szczególności o odbiorcach w państwach trzecich lub organizacjach międzynarodowych), o planowanym okresie przechowywania Twoich danych osobowych, o Twoim prawie do żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych oraz o wniesieniu sprzeciwu odnośnie takiego przetwarzania, o prawie do poskarżenia się do organu nadzorczego oraz o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu. Szczegółowo o tych uprawnieniach informujemy Cię w niniejszej Polityce Prywatności, ale gdybyś miał dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami poprzez Formularz Kontaktowy.

3. Jeśli Twoje dane osobowe, które przetwarza Fundacja, są nieprawidłowe, masz prawo żądania od Fundacji niezwłocznego sprostowania tych danych. Prosimy, abyś każdorazowo, gdy Twoje dane okażą się nieaktualne lub nieprawidłowe napisał do nas przez Formularz Kontaktowy i podał aktualne, poprawne dane, żebyśmy nadal mogli być w kontakcie i dawać Ci kolejne pomysły na wycieczki po Polsce.

4. Masz „prawo do bycia zapomnianym”. W każdej chwili możesz zażądać od Fundacji niezwłocznego usunięcia Twoich danych osobowych, jeśli Twoje dane osobowe nie są już niezbędne do celów, w których zostały zebrane (np. gdyby Fundacja przestała istnieć, ale wówczas usuniemy Twoje dane automatycznie), jeśli cofniesz swoją zgodę na otrzymywanie od nas pomysłów na wycieczki po Polsce, jeśli wniesiesz sprzeciw co do dalszego przetwarzania Twoich danych osobowych a nie będą w tym czasie istnieć żadne nadrzędne prawnie uzasadnione podstawy przetwarzania albo okaże się, że z jakiś powodów (których aktualnie nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić) Twoje dane były przetwarzane niezgodnie z prawem. Twoje „prawo do bycia zapomnianym” ma jednak dwa wyjątki – Fundacja może nie usunąć Twoich danych, jeśli korzysta z prawa do wolności wypowiedzi i informacji lub ma obowiązek przetwarzać te dane mimo żądania usunięcia, bo wymaga tego od niej prawo Unii lub prawo członkowskie, lub wykonanie zadania realizowanego w interesie publicznym, a także jeśli Fundacja będzie chciała przetwarzać Twoje dane do celów badań naukowych lub do celów statystycznych zgodnie z art. 89 ust. 1 RODO, o ile prawdopodobne jest, że „prawo do bycia zapomnianym” uniemożliwi, lub poważnie utrudni realizację celów takiego przetwarzania. Ale nawet wtedy masz prawo do wniesienia sprzeciwu odnośnie takiego przetwarzania Twoich danych osobowych, z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją, chyba że przetwarzanie jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w interesie publicznym. Fundacja ma także prawo do dalszego przetwarzania Twoich danych osobowych pomimo „prawa do bycia zapomnianym”, jeśli będzie to niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń Fundacji.

5. Masz prawo do żądania od Fundacji ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych, w następujących przypadkach:
a) stwierdzisz, że Fundacja przetwarza nieprawidłowe dane osobowe – na okres pozwalający Fundacji sprawdzić prawidłowość tych danych;
b) stwierdzisz, że przetwarzanie jest niezgodne z prawem, ale nie chcesz, żebyśmy całkiem usunęli Twoje dane, tylko ograniczyli ich wykorzystywanie;
c) stwierdzisz, że Fundacja nie potrzebuje już Twoich danych do celów przetwarzania, ale są one Ci potrzebne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń;
d) wniesiesz sprzeciw odnośnie przetwarzania przez Fundację Twoich danych osobowych – do czasu stwierdzenia przez Fundację, czy nie występują uzasadnione prawnie podstawy dalszego przetwarzania, które są nadrzędne wobec takiego sprzeciwu.

Przetwarzanie danych w ograniczonym zakresie oznacza, że Fundacja może przetwarzać Twoje dane osobowe (z wyjątkiem przechowywania), ale wyłącznie za Twoją zgodą, lub w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń, lub w celu ochrony praw innej osoby, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii lub państwa członkowskiego.

6. Jeśli Fundacja przetwarza Twoje dane osobowe na podstawie Twojej zgody lub w związku z wykonaniem umowy między Tobą a Fundacją, masz prawo otrzymać w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego (np. w Excel) Twoje dane osobowe, które nam dostarczyłeś oraz masz prawo przesłać te dane innemu administratorowi danych bez przeszkód ze strony Fundacji. Chociaż możesz poprosić Fundację, aby przesłała Twoje dane osobowe innemu administratorowi, jeśli jest to technicznie możliwe, to wierzymy jednak, że przekazując nam wyłącznie Twoje imię i adres e-mail lub numer telefonu nie będzie dla Ciebie problemem, jeśli samodzielnie przekażesz dane w tym zakresie innemu podmiotowi do przetwarzania.

7. Jeśli Fundacja przetwarza Twoje dane osobowe mając za podstawę swój prawnie uzasadniony interes administratora danych (do którego zalicza się m.in. marketing bezpośredni produktów i usług Fundacji), to masz prawo wnieść sprzeciw odnośnie wysyłania do Ciebie informacji marketingowych.

8. Jeśli udzieliłeś Fundacji zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, to w każdej chwili możesz tę zgodę wycofać. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania Twoich danych osobowych na podstawie Twojej zgody, przed jej wycofaniem. Wycofanie zgody jest tak samo proste jak jej wyrażenie – wystarczy, że w mailu, którego otrzymasz od Fundacji klikniesz przycisk oznaczający wycofanie zgody na otrzymywanie od nas maili z pomysłami na wycieczki po Polsce (w praktyce od tej chwili nie będziesz już od nas otrzymywał żadnych maili, chyba, że z odpowiedzią na Twoje pytania zadane przez Formularz Kontaktowy). Zgodę możesz też bardzo łatwo cofnąć pisząc do nas o tym poprzez Formularz Kontaktowy.

DO KOGO MOGĘ SIĘ POSKARŻYĆ?

Mamy nadzieję, że nie będzie takiej sytuacji, aby Fundacja w jakikolwiek sposób naruszyła Twoje prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Wszystko, co robimy, robimy dla Ciebie, abyś w wygodny sposób mógł podróżować po Polsce i zwiedzać kraj. W tym celu dostarczamy ci dawkę sprawdzonych pomysłów, inspiracji, porad i tematów do przemyśleń. Oszczędzamy Twój cenny czas wyszukując dla Ciebie najlepsze miejsca na wakacje, urlop czy wycieczkę. Jeśli jednak z jakiegoś powodu uznasz, że Twoje prawa są naruszane, napisz do nas przez Formularz Kontaktowy i postarajmy się zażegnać ten problem. Ostatecznie przysługuje Ci wniesienie skargi do organu nadzoru czyli Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych – informacje jak konkretnie to zrobić znajdziesz na stronie Urzędu.

Ruszaj w Drogę?

Czytasz największy blog podróżniczy o Polsce. Znajdziesz u nas ponad 400 pomysłów na wycieczki i pokażemy Ci gdzie pojechać i co warto zobaczyć w Polsce. Miejsca sprawdzamy i zwiedzamy osobiście. Polecamy spis A-Z ciekawych miejsc i wyszukiwarkę.

KASIA I MACIEJ MARCZEWSCY

Od 10 lat #wDrodze, a od pięciu prowadzimy największy blog podróżniczy o Polsce. Jesteśmy pozytywnie zakręceni na punkcie polskiej turystyki.

KLUB RUSZAJ W DROGĘ!

Prowadzimy prezentacje, warsztaty i spotkania podróżnicze. Opowiadamy o polskich regionach i dzielimy się naszymi pomysłami na podróże po Polsce.

FUNDACJA RUSZAJ W DROGĘ!

Promujemy polską turystykę w Polsce, pomagamy organizacjom turystycznym w dotarciu do nowych turystów i prowadzimy warsztaty branżowe.